Wim & Willem doen stamboomonderzoek naar mensen die vanaf 1848 vanuit Noordoost-Brabant naar Amerika zijn geëmigreerd.

Wim Rovers (links op de foto) is lid van de heemkundekring in Uden. Wim is al ruim 50 jaar bezig met het uitzoeken van de stambomen van Brabantse families in Little Chute. Zijn fascinatie begint met een doos oude foto’s van zijn tante. Het zijn foto’s van familieleden die vanaf 1850 naar Amerika zijn vertrokken. Een van hen is zijn oudtante Johanna Sanders. Zij emigreert in 1908 naar Little Chute. Zij vangt vele Brabantse families op die de oversteek hebben gemaakt. Zo ook Piet & Marie Arts die in 1960 naar Little Chute emigreren.

In 1984 gaat Wim samen met zijn vader voor de eerste keer naar Little Chute. Op dat moment is Little Chute volgens Wim net 'klein Uden'. Veel mensen spreken nog Nederlands, er zijn Nederlandse winkels en op het kerkhof liggen veel Brabanders die zijn vader kent.

 De afgelopen 25 jaar gaat Wim elk zomer naar Little Chute samen met Willem Keeris. Wim is met name geïnteresseerd in de mensen die in de jaren 50-60 geëmigreerd zijn naar Little Chute.

Willem Keeris (rechts op de foto) komt uit het dorp Zeeland (Brabant). Hij gaat in 1994 voor de eerste keer naar Little Chute. Zijn interesse voor de Brabantse emigranten begint bij een foto uit de erfenis van zijn vader. Het is een familiefoto waar achterop staat 'De familie Van der Hei geëmigreerd naar Amerika’. Willem gaat op zoek naar het verhaal achter deze familie en komt zo in contact met Wim Rovers. Als hij in 1994 voor de eerste keer naar Amerika gaat, wordt hij gegrepen door het historische verhaal. Na thuiskomst wil hij eigenlijk meteen weer terug om meer stamboomonderzoek te doen. Willem is voornamelijk geïnteresseerd in de eerste migranten die tussen 1848 en 1910 naar The Fox Valley zijn geëmigreerd.

Als Wim en Willem in Little Chute en omgeving zijn, duiken ze in de lokale archieven en bezoeken ze de nazaten van de Brabantse migranten. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen. Wim en Willem geven regelmatig lezingen over de Brabantse migratiestroom naar The Fox Valley.

inSight

Mede mogelijk gemaakt door

Een samenwerking van