De Hollandtown Schut is in 1849 opgericht door de stichters van het dorp Hollandtown. Ongeveer acht Brabantse families vertrekken met missionaris Godthardt vanuit Little Chute naar de bossen een paar kilometer verderop en stichten daar het dorp Franciscus Bosch, later omgedoopt in Holland Town.

Pater Godthardt is een van de geestelijke die met pater Van den Broek mee gaat naar Amerika

Omdat de families uit Brabant komen, richten ze een schutterij op. In Brabant zijn veel schutterijen. De migranten kunnen niet veel meenemen naar hun nieuwe thuisland maar wel hun gebruiken en tradities. Lang mogen er alleen Nederlandse mannen lid worden van The Hollandtown Schut. Inmiddels is dat veranderd en mag iedereen meedoen.

Elk jaar, op de tweede zondag van augustus, organiseren ze de 'shooting' oftewel: koningsschieten. Een vogel, gemaakt van hout en rubber, hoog op een paal staat die dag in het middelpunt van de belangstelling. De schutters proberen de vogel van de paal te schieten. Bij elk shot gaat er een stukje van de vogel af. Wie het laatste stukje van de paal schiet wordt gekroond tot koning en mag zijn koningin kiezen.
Nederland stuurt in 1956 een afgevaardigde naar Hollandown. Hij brengt een geschenk van koningin Juliana. Het is een prachtige zilveren vogel die de winnaar een jaar mag dragen. Deze zilveren vogel wordt nog steeds elk jaar door de winnaar met trots gedragen.
In 2019 bestaat de schutterij 170 jaar.

 

inSight

Mede mogelijk gemaakt door

Een samenwerking van