Woonplaats: Little Chute
Herkomst: Volkel & Uden
Achtergrond: Piet Arts komt uit Volkel en Marie Dortmans komt uit Uden.

Piet en Marie trouwen op 8 juni 1960 in Uden. Een paar weken later, op 29 juni 1960, vertrekken ze samen naar Little Chute. Piet en Marie zijn de laatste mensen die vanuit Noord-Oost Brabant emigreren naar Little Chute. 

Het initiatief om Brabant te verlaten komt vanuit Piet. Hij denkt eerst aan Australië en Nieuw-Zeeland omdat daar veel bekenden uit Volkel naartoe zijn gegaan. Maar hij besluit uiteindelijk om zijn broer, Jan, te volgen die al eerder naar Little Chute is geëmigreerd. Jan maakt Piet enthousiast om ook die kant op te komen. Piet is metselaar en die kunnen ze in Little Chute goed gebruiken.

De eerste paar dagen in hun nieuwe thuisland wonen Piet en Marie bij Piet's broer en zijn familie. Maar omdat zij kleine kinderen hebben, besluiten ze op zoek te gaan naar een andere plek. Ze komen terecht bij Johanna Sanders. Zij was al in 1908 naar Little Chute geëmigreerd en komt ook uit Uden dus dat schept een band. Piet en Marie blijven ruim twee jaar bij Johanna Sanders wonen. 

Piet kan na aankomst al snel aan de slag als metselaar. Het echtpaar heeft het goed in hun nieuwe thuisland. Samen krijgen ze drie dochters. In het begin praten ze nog Nederlands binnen het gezin maar als de kinderen naar de middelbare school gaan, wordt er steeds meer Engels gesproken. Piet en Marie zijn heel actief in Little Chute. Ze hebben veel contact met andere Brabanders die in de jaren 50-60 naar The Fox Valley zijn geëmigreerd. Zo hebben ze samen een dansclub, een kaartclub en organiseren ze elk jaar een Hollandse kermis. 

Piet is ook een van de drijvende krachten achter de komst van een molen in Little Chute in 2012.

Piet en Marie wonen inmiddels zestig jaar in Little Chute. In juni 2020 vierden ze hun zestigjarig huwelijksfeest. Piet is in 2020 90 jaar geworden en Marie 85 jaar. Samen praten ze een mix van Brabants en Engels. Het contact met de andere Nederlanders in de omgeving is nu door hun hoge leeftijd lastig geworden. En veel van hen zijn ook overleden. Piet en Marie zijn nog een van de laatst levende Brabanders in Little Chute. 

inSight

Mede mogelijk gemaakt door

Een samenwerking van