In de zomer van 2019 is het dan eindelijk zover. We gaan opnames maken in Amerika. Acht dagen zijn we met een filmploeg in Little Chute. We worden heel hartelijk ontvangen door de Brabanders die in 1950-1960 vertrokken zijn naar Amerika. De koffie staat al klaar! Ook de nazaten van de Brabantse migranten zijn enthousiast dat we opnames komen maken.

In de film gaan we gaan op bezoek bij de laatste Brabantse migranten in The Fox Valley. Waarom zijn zij destijds vertrokken en hoe is het leven hen vergaan?

We vieren de 170ste verjaardag van de Hollandtown Schut mee. De eerste migranten nemen deze Brabantse traditie mee naar de andere kant van de oceaan. Deze schutterij bestaat nog steeds. Elk jaar wordt traditioneel op de tweede zondag in augustus het ‘koningsschieten’ georganiseerd. Veel van de oude regels zijn inmiddels veranderd maar deze Nederlandse traditie wordt nog altijd met trots voortgezet.

De nazaten van de Brabantse migranten zijn heel trots op hun Nederlandse roots. De eerste generatie probeert zich nog vast te houden aan sommige Nederlandse gewoonten en gebruiken.

Wim Rovers uit Uden en Willem Keeris uit Zeeland zijn de verbinding tussen Brabant en Little Chute en omgeving. Hun grote passie is het in kaart brengen van de migratiestroom die ruim 110 jaar duurde. Zij houden deze bijzondere geschiedenis, zowel in Brabant als in Little Chute, in leven.

inSight

Mede mogelijk gemaakt door

Een samenwerking van